## NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2 Exercise 2.2

Here at MentorAtHome, we provide NCERT Solution for class 6 maths chapter 2 Whole Numbers we study numbers, number lines, addition, multiplication and subtraction using suitable properties like distributive, commutative etc. NCERT solution for class 6 maths chapter 2 help to make your calculation fast.

### NCERT solution for class 6 maths chapter 2 Ex 2.2 : whole numbers

In NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2 Exercise 2.2, we study about Properties of whole numbers are:- Addition and multiplication of any 2 whole numbers give a whole number and Subtraction and division of any 2 whole numbers may or may not give a whole number. NCERT Class 6 maths solutions ex 2.2 are designed in a simple way that’s students easily understand.

If you want to Check NCERT Solutions of class 6 for another chapter please select it here.

Here we provide NCERT solutions of class 6 maths chapter 2 exercise 2.2. If you want to see solutions of other chapters you can check them by the above links.

### exercise 2.2

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2 Exercise 2.2

Class 6 Maths exercise 2.2 solutions Question 1**Q.1. Find the sum by suitable rearrangement:****(a) 837 + 208 + 363****(b) 1962 + 453 + 1538 + 647**

Ans:-

(a) 837 + 208 + 363 = (837 + 363) + 208

= 1200 + 208 = 1408

(b) 1962 + 453 + 1538 + 647

= (1962 + 1538) + (453 + 647)

= 3500 + 1100 = 4600

Class 6 exercise 2.2 solutions question 2**Q.2. Find the product by suitable rearrangement:****(a) 2 × 1768 × 50**

Ans:-

2 x 1768 x 50 = (2 x 50) x 1768 = 176800**(b) 4 × 166 × 25**

Ans:-

4 x 166 x 25 = 166 x (25 x 4) = 166 x 100 = 16600**(c) 8 × 291 × 125**

Ans:-

8 x 291 x 125 = (8 x 125) x 291 = 1000 x 291 = 291000

**(d) 625 × 279 × 16**

Ans:-

625 x 279 x 16 = (625 x 16) x 279 = 10000 x 279 = 2790000**(e) 285 × 5 × 60**

Ans:-

285 x 5 x 60 = 285 x (5 x 60) = 285 x 300 = (300 – 15)x 300 = 300 x 300 – 15 x 300 = 90000 – 4500 = 85500**(f) 125 × 40 × 8 × 25**

Ans:-

125 x 40 x 8 x 25 = (125 x 8) x (40 x 25) = 1000 X 1000 = 1000000

Class 6 exercise 2.2 solutions question 3**Q.3. Find the value of the following:****(a) 297 × 17 + 297 × 3**

Ans:-

297 x 17 x 297 x 3 = 297 x (17 + 3)

= 297 x 20 = 297 x 2 x 10

= 594 x 10 = 5940**(b) 54279 × 92 + 8 × 54279**

Ans:-

54279 x 92 + 8 x 54279 = 54279 x (92 + 8)

= 54279 x 100 = 5427900

**(c) 81265 × 169 – 81265 × 69**

Ans:-

81265 x 169 – 81265 x 69

= 81265 x (169 – 69)

= 81265 x 100 = 8126500**(d) 3845 × 5 × 782 + 769 × 25 × 218**

Ans:-

3845 x 5 x 782 + 769 x 25 x 218 = 3845 x 5 x 782 + 769 x 5 x 5 x 218

= 3845 x 5 x 782 + (769 x 5) x 5 x 218

= 3845 x 5 x 782 + 3845 x 5 x 218

= 3845 x 5 x 782 + 3845 x 5 x 218

= 3845 x 5 x (782 + 218)

= 3845 x 5 x 1000

= 19225 x 1000

= 19225000

NCERT solution for class 6 maths chapter 2 Ex 2.2 question 4**Q.4. Find the product using suitable properties.****(a) 738 × 103**

Ans:-

738 x 103 = 738 x (100 + 3)

= 738 x 100 + 738 x 3 [Using distributive property]

= 73800 + 2214 = 76014**(b) 854 × 102**

Ans:-

854 x 102 = 854 x (100 + 2)

= 854 x 100 + 854 x 2 [Using distributive property]

= 85400 + 1708 = 87108**(c) 258 × 1008**

Ans:-

258 x 1008 = 258 x (1000 + 8)

= 258 x 1000 + 258 x 8 [Using distributive property]

= 258000 + 2064 = 260064**(d) 1005 × 168**

Ans:-

1005 x 168 = (1000 + 5) x 168

= 1000 x 168 + 5 x 168 [Using distributive property]

= 168000 + 840 = 168840

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2 exercise 2.2 Question 5**5. A taxi driver filled his car petrol tank with 40 litres of petrol on Monday. The next day, he filled the tank with 50 litres of petrol. If petrol costs ₹ 44 per litre, how much did he spend in all on petrol?**

Ans:-

Petrol filled on Monday = 40 litres

Cost of petrol = ₹44 per litre

Petrol filled on Tuesday = 50 litre

Cost of petrol = ₹44 pet litre

∴ Total money spent in all

= ₹(40 x 44 + 50 x 44)

= ₹(40 + 50) x 44 = ₹90 x 44 = ₹3960

Exercise 2.2 class 6 Question 6**6. A vendor supplies 32 litres of milk to a hotel in the morning and 68 litres of milk in the evening. If the milk costs ₹ 45 per litre, how much money is due to the vendor per day?**

Ans:-

Milk supplied in the morning = 32 litres

Cost of milk = ₹15 per litre

Milk supplied in the evening = 68 litres

Cost of milk = ₹15 per litre

Class 6 Exercise 2.2 Question 7**7. Match the following:****(i) 425 × 136 = 425 × (6 + 30 + 100) (a) Commutativity under multiplication.****(ii) 2 × 49 × 50 = 2 × 50 × 49 (b) Commutativity under addition.****(iii) 80 + 2005 + 20 = 80 + 20 + 2005 (c) Distributivity of multiplication over addition.**

Ans:-

(i) ↔ (c), (ii) ↔ (a) and (iii) ↔ (b)

## Key Points

Some important key points in NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2 Exercise 2.2

- All natural numbers are whole numbers.
- All whole numbers, except 0, are natural numbers.
- Properties of Whole numbers:
- Whole numbers are closed under addition and also under multiplication.
- Whole numbers are not closed under subtraction and under division.
- Division of a whole number by 0 is not defined.
- Addition and multiplication are commutative for whole numbers.

### Which is the smallest whole numbers

Zero is the smallest whole number.

### Which is the biggest whole number?

We can’t find the greatest whole number. so we can say that infinity is the biggest whole number.

### Is zero a whole number?

The whole numbers are the numbers 0, 1, 2, 3, 4, and so on. Negative numbers are not considered whole numbers. All natural numbers are whole numbers, but all whole numbers are not natural numbers since **zero is a whole number but not a natural number**.

### Is Pi a real number?

**Pi is an irrational number**, which is not a real number that cannot be expressed by a simple fraction, pi value is 3.14 or 22/7.

Students are advised to read class 6 NCERT books. You can also download the NCERT book pdf only for Class 6 maths chapter 2.

You may also like to read

Class 6 Science Solution | Class 6 Geography Solution |

Class 6 Science Notes | Class 6 history Solution |