The NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 1 Exercise 1.2 covers the concept of large numbers in practice. NCERT solutions provided at Mentor At Home are provided by our expert teachers. We also provide NCERT Solutions for class 6 maths for all chapters.

NCERT solutions for class 6 maths chapter 1 Knowing our Numbers help students in solving questions and understanding the topics. We refer CBSE syllabus while preparing Class 6 solutions And Notes.

  • Chapter 1 Knowing our Numbers
  • Chapter 2 Whole Numbers
  • Chapter 3 Playing With Numbers
  • Chapter 4 Basic Geometrical Ideas
  • Chapter 5 Understanding Elementary Shapes
  • Chapter 6 Integers
  • Chapter 7 Fractions
  • Chapter 8 Decimals
  • Chapter 9 Data Handling
  • Chapter 10 Mensuration
  • Chapter 11 Algebra
  • Chapter 12 Ratio And Proportion
  • Chapter 13 Introduction To Symmetry
  • Chapter 14 Practical Geometry

Here we provide NCERT Solutions for class 6 maths chapter 1 knowing our Numbers exercise 1.2. If you want to see solutions of other chapters you can check them by the above links.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 1 Exercise 1.2

In NCERT Solutions of class 6 maths chapter 1 exercise 1.2, we learn Word problems using Mathematical expression. In NCERT Solutions class 6 maths exercise 1.2 there are 12 questions. we provide the answer to all these questions.

Exercise 1.2 Class 6 Maths solutions Question 1
Q.1. A book exhibition was held for four days in a school. The number of tickets sold at the counter on the first, second, third, and final day was respectively 1094, 1812, 2050, and 2751. Find the total number of tickets sold on all four days?
Ans:-
Number of tickets sold on the first day = 1094
Number of tickets sold on the second day = 1812
Number of tickets sold on the third day = 2050
Number of tickets sold on the final day = 2751
∴ Total number of tickets sold on all the four days = 1094 + 1812 + 2050 + 2751 = 7,707.

Exercise 1.2 Class 6 Maths solutions Question 2.
Q.2. Shekhar is a famous cricket player. He has so far scored 6980 runs in test matches. He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need?
Ans:-
Shekhar has so far scored 6980 runs
He wishes to complete 10,000 runs
Runs he needs to score more = 10000 – 6980 = 3020
Hence, he needs 3020 more runs to score

Exercise 1.2 Class 6 Maths solutions Question 3.
Q.3. In an election, the successful candidate registered 5,77,500 votes and his nearest rival secured 3,48,700 votes. By what margin did the successful candidate win the election?
Ans:-
Number of votes secured by the successful candidate = 5,77,500
Number of votes secured by his nearest rival = 3,48,700
Margin by which he won the election = 577500 – 348700 = 228800 votes
∴ The successful candidate won the election by 228800 votes

Ex 1.2 Class 6 Maths Question 4 solutions.
Q.4. Kirti bookstore sold books worth Rs 2,85,891 in the first week of June and books worth Rs 4,00,768 in the second week of the month. How much was the sale for the two weeks together? In which week was the sale greater and by how much?
Ans:-
Books sold in the first week of June worth ₹2,85,891
Books sold in the second week of the month worth ₹4,00,768

Therefore, total sale of books in the two weeks together = ₹2,85,891 + ₹4,00,768 = ₹6,86,659
In the second week of the month, the sale of books was greater.
Difference of the sale of books = ₹4,00,768 – ₹2,85,891 = ₹1,14,877
Hence, in the second week of June, the sale of books was more by ₹1,14,877.

Class 6 Maths Ex 1.2 Question 5 solutions.
Q.5. Find the difference between the greatest and the least 5-digit number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once.
Ans:-
Given digits are 6, 2, 7, 4, 3
Greatest number = 76432
Least number = 23467
Therefore, difference = 76432 – 23467 = 52,96

NCERT Ex 1.2 Class 6 Maths Question 6.
Q.6. A machine, on an average, manufactures 2,825 screws a day. How many screws did it produce in the month of January 2006?
Ans:-
Number of screws manufactured in a day = 2825
Since January month has 31 days
Hence, number of screws manufactured in January = 31 × 2825 = 87575

NCERT Solutions Ex 1.2 Class 6 Maths Question 7.
Q.7. A merchant had Rs 78,592 with her. She placed an order for purchasing 40 radio sets at Rs 1200 each. How much money will remain with her after the purchase?
Ans:-
Amount of money with the merchant = ₹78,592
Number of radio sets = 40
Price of one radio set = ₹1200

Therefore, cost of 40 radio sets = ₹1200 x 40 = ₹48,000
Remaining money with the merchant = ₹78,592 – ₹48000 = ₹30,592
Hence, amount of ₹30,592 will remain with her after purchasing the radio sets.

Ex 1.2 Class 6 Maths Question 8.
Q.8. A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer?
Ans:-
ence between 65 and 56 i.e (65 – 56) = 9
The difference between the correct and incorrect answer = 7236 × 9 = 65124
Hence, by 65124, the answer was greater than the correct answer

Solutions of Ex 1.2 Class 6 Maths Question 9.
Q.9. To stitch a shirt, 2 m 15 cm cloth is needed. Out of 40 m cloth, how many shirts can be stitched and how much cloth will remain?
Ans:-
Total length of the cloth = 40 m = 40 x 100 cm = 4000 cm.
Cloth needed to stitch a shirt = 2 m 15 cm = 2 x 100 + 15 cm = 215 cm
Therefore, number of shirts stitched = 4000/215
So, the number of shirts stitched = 18 and the remaining cloth = 130 cm = 1 m 30 cm

Exercise 1.2 Class 6 Maths Question 10.
Q.10. Medicine is packed in boxes, each weighing 4 kg 500g. How many such boxes can be loaded in a van which cannot carry beyond 800 kg?
Ans:-
Weight of one box = 4 kg 500 g = 4 x 1000 + 500 = 4500 g
Maximum weight carried by the van = 800 kg = 800 × 1000
Hence, number of boxes that can be loaded in the van = 800000 / 4500 = 177 boxes

Exercise 1.2 Class 6 Maths Question 11 solutions.
Q.11. The distance between the school and a student’s house is 1 km 875 m. Every day she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days?
Ans:-
Distance between school and house = 1 km 875 m = (1000 + 875) m = 1875 m.
Distance travelled by the student in both ways = 2 x 1875 = 3750 m
Distance travelled in 6 days = 3750 m x 6 – 22500 m = 22 km 500 m.
Hence, the total distance covered in six days = 22 km 500 m.

Ex 1.2 Class 6 Maths Question 12.
Q.12. A vessel has 4 litres and 500 ml of curd. In how many glasses, each of 25 ml capacity, can it be filled?
Ans:-
Quantity of curd in a vessel = 4 1 500 mL = (4 x 1000 + 500) mL = 4500 mL.
Capacity of 1 glass = 25 mL
Therefore number of glasses = 4500/25 = 180

You can Also check NCERT Solutions for class 6 maths of other chapters

Exercise 1.3 SolutionClass 6 maths solutions chapter 2
Exercise 1.1 Solution Class 6 maths solutions chapter 3

We recommend you to Download the class 6 maths ncert book pdf to read it. You can also download NCERT Books for class 6 for all subjects.

What we learn in ncert solutions for class 6 maths chapter 1 knowing our numbers exercise 1.2

  • Comparing number
  • Shifting digits
  • Introducing 10,000
  • Revisiting place value
  • Introducing 100000
  • Larger numbers
  • Large Numbers in Practice

Similar Posts

Leave a Reply