NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 4-Metals and Non-Metals Solutions Pdf Download

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 4 Metals and Non-Metals Solutions deals with the Physical and Chemical Properties of Metals and Non-metals and the Uses of metal and Non-metals. These Class 8 Science Chapter 4 solutions will help you in scoring good marks as they cover important concepts in different patterns like MCQs and short answer questions, worksheets and more. NCERT Solutions For Class 8th Science Ch 4 helps students in many ways. Class 8 Science Chapter 4 Question and Answer are designed by our subject expert team.

We also provide NCERT Solutions for all classes. You can also check Class 8 Complete Study material.

NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 4 Overview

Metals and Non-Metals Class 8 Solutions cover malleability, ductility, sonorous, conductor, Physical and Chemical Properties of Metals and Non-metals and the Uses of metal and Non-metals.

Class 8 Science Chapter 4 Question and Answer

Q 1. Which of the Following Can be Beaten into thin Sheets?

(a) Zinc

(b) Phosphorus

(c) Sulphur

(d) Oxygen

Soln:

The answer is a) Zinc

Q 2. Which of the Following Statements is Correct?

(a) All metals are ductile.

(b) All non-metals are ductile.

(c) Generally, metals are ductile.

(d) Some non-metals are ductile.

Soln:

The answer is (c) Generally, metals are ductile.

Q 3. Fill in The Blanks.

(a) Phosphorus is a very _________non-metal.

(b) Metals are _________ conductors of heat and ____________ .

(c) Iron is ____________reactive than copper.

(d) Metals react with acids to produce ____________ gas.

Soln:

(a) Phosphorus is a very reactive non-metal.

(b) Metals are good conductors of heat and electricity.

(c) Iron is more reactive than copper.

(d) Metals react with acids to produce hydrogen gas.

Q 4. Mark ‘T’ if the Statement is True and ‘F’ if it is False.

(a) Generally, non-metals react with acids. ( )

(b) Sodium is a very reactive metal. ( )

(c) Copper displaces zinc from zinc sulphate solution. ( )

(d) Coal can be drawn into wires. ( )

Soln:

a) False

b) True

c) False

d) False

Q 5. Some Properties are Listed in the Following Table. Distinguish between Metals and Non-metals on the Basis of these Properties.

PropertiesMetalsNon-metals
1. Appearance
2. Hardness
3. Malleability
4. Ductility
5. Heat Conduction
6. Conduction of Electricity

Soln:

PropertiesMetalsNon-metals
1. AppearanceLustrousDull
2. HardnessHardSoft
3. MalleabilityHave property of MalleabilityDo not have a property of Malleability
4. DuctilityHave property of DuctilityDo not have the property of Ductility
5. Heat ConductionGood conductor of HeatBad Conductor of Heat
6. Conduction of ElectricityGood conductor of ElectricityThe bad conductor of Electricity
Properties of Metal and Non-metal

Q 6. Give Reasons For the Following.

(a) Aluminium foils are used to wrap food items.

(b) Immersion rods for heating liquids are made up of metallic substances.

(c) Copper cannot displace zinc from its salt solution.

(d) Sodium and potassium are stored in kerosene

Soln:

a) Aluminium is malleable and can be drawn into thin sheets hence Aluminium foils are used to wrap food items

b) Immersion rods for heating liquids are made up of metallic substances because metals are good conductors of heat and electricity.

c) Copper cannot displace zinc from its salt solution because Zinc is more reactive than copper.

d) Sodium and Potassium are stored in kerosene because Sodium and Potassium are highly reactive metals which readily react with atmospheric Oxygen to catch fire.

Q 7. Can you Store the Lemon Pickle in an Aluminium Utensil? Explain.

Soln:

Pickle consists of acids which react with the Aluminium metal to produce salt and Hydrogen. Hence pickles can not be stored in the aluminium utensil.

Q 8. Match the Substances Given in Column A with their Uses given in Column B.

AB
(i) Gold(a) Thermometers
(ii) Iron(b) Electric wire
(iii) Aluminium(c) Wrapping food
(iv) Carbon(d) Jewellery
(v) Copper(e) Machinery
(vi) Mercury(f) Fuel

Soln:

AB
(i) Gold(d) Jewellery
(ii) Iron(e) Machinery
(iii) Aluminium(c) Wrapping food
(iv) Carbon(f) Fuel
(v) Copper(b) Electric wire
(vi) Mercury(a) Thermometers

Q 9. What Happens When

(a) Dilute sulphuric acid is poured on a copper plate?

(b) Iron nails are placed in a copper sulphate solution?

Write word equations of the reactions involved.

Soln:

(i) Copper does not react with dilute sulphuric acid. So, no reaction will take place when diluting sulphuric acid is poured onto a copper plate. But when concentrated sulphuric acid is poured onto a copper plate, , hydrogen gas evolves along with the formation of blue coloured copper sulphate crystals. The chemical reaction for the reaction between concentrated sulfuric acid and copper is:
Cu + H2SO4 (conc.) -> CuSO4 + H2

ii) Iron is more reactive than copper. When iron nails are placed in a copper sulfate solution, iron displaces copper to form iron sulfate. Slowly, the blue colour of the copper sulfate solution turns green.

Fe + CuSO4  →      FeSO4 + Cu

Q 10. Saloni Took a Piece of Burning Charcoal and Collected the Gas Evolved in a Test Tube.

(a) How will she find the nature of the gas?

(b) Write down word equations of all the reactions taking place in this process.

Soln:

a) In which Saloni collect the gas in a test tube add a few drops of water. Now cover the test tube and shake well. After shaking, test the solution with blue litmus paper. if blue litmus paper will change from blue to red. Then the gas is acidic in nature if blue litmus paper will change from red to blue then gas is basic in nature.

The final result, the gas evolved by burning charcoal is acidic in nature because when we check the solution it changes litmus paper from blue to red.

b) Charcoal reacts with oxygen to form carbon dioxide gas.

Reaction of charcoal with Oxygen

In which Saloni collect the gas in a test tube, add a few drops of water.

Q 11. One day Reeta Went to a Jeweller’s Shop with her Mother. Her Mother gave old gold Jewellery to the Goldsmith to Polish. The Next day When they Brought the Jewellery Back, they Found that There was a Slight loss in its Weight. Can You Suggest a Reason for the Loss in Weight?

Soln:

When Goldsmith Polish the gold ornament, they use liquid called aqua regia ( a mixture of hydrochloric acid and nitric acid). when they dipped ornament into solution, the outer layer of gold dissolves into solution and an inner shiny layer appears. The dissolving of the layer causes a reduction in the weight of the jewellery.

Class 8 Science Chapter 4 KeyWords Solutions

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 4 KeyWords Definition

Atom: Atom is the smallest particle of matter which cannot be divided further by any physical means. Atoms are the basic units from which molecules and ions are formed.

Conductor: Substances which allow heat/electricity to pass through them are called conductors of heat/electricity

Displacement reaction: More reactive metals displace less reactive metals from their compounds in aqueous solutions.

Ductility: The property of metals by which they can be drawn into wires is called ductility

Elements: Substances whose molecules contain only one type of atoms are known as elements.

Hardness: Metals are hard, on the other hand, non-metals are generally brittle.

Malleability: The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called malleability.

Metals: The materials which are generally hard, lustrous, malleable, ductile, sonorous and good conductors of heat and electricity are called metals

Metalloids: Elements which possess characters of both metals and non-metals are called met.alloids.

Non-metals: Materials which are soft, dull in appearance, brittle, not sonorous and poor conductors of heat and electricity are called non-metals.

Sonorous: Metals are called sonorous because they produce a specific ringing sound.

Class 8 Science Chapter 4 Extra Question

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 4 Extra Question

Class 8 Science Chapter 4 MCQ

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 4 MCQ

We hope you like the NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 4 Solution – Metals and Non-Metals Class 8 Solutions. If you like Class 8th Science Ch 4 Solutions then please share this post with your friend and classmate.