NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1- Crop Production and Management Solutions Pdf Download

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management Solutions deals with Basic Practices of Crop Production and Animal husbandry. These Class 8 Science Chapter 1 solution will help you in scoring good marks as they cover important concepts in different patterns like MCQs and short answer questions, worksheets and more. NCERT Solutions For Class 8th Science Ch 1 helps students in many ways. Class 8 Science Chapter 1 Question and Answer are designed by our subject expert team.

We also provide NCERT Solutions for all classes. You can also check Class 8 Complete Study material.

NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 1 Overview

Crop Production and Management Class 8 Solutions cover the topics Agricultural Practices, Basic Practices of Crop Production, Preparation of Soil, Sowing, Adding Manure and Fertilisers, Irrigation and Protection from Weeds etc.

Class 8 Science Chapter 1 Question and Answer

Q 1. Select the correct word from the following list and fill in the blanks.

float, water, crop, nutrients, preparation

(a) The same kind of plants grown and cultivated on a large scale at a place is called _____________.

(b) The first step before growing crops is _____________ of the soil.

(c) Damaged seeds would _____________ on top of water.

(d) For growing a crop, sufficient sunlight and _____________ and _____________ from the soil are essential.

Answer:

(a) The same kind of plants grown and cultivated on a large scale at a place is called the crop.

(b) The first step before growing crops is the preparation of the soil.

(c) Damaged seeds would float on top of the water.

(d) For growing a crop, sufficient sunlight and water and nutrients from the soil are essential.

Q 2. Match Items in Column A With Those in Column B.

AB
(i) Kharif crops(a) Food for cattle
(ii) Rabi crops(b) Urea and superphosphate
(iii) Chemical fertilisers(c) Animal excreta, cow dung urine and plant wastes 
(iv) Organic manure(d) Wheat, gram, pea
(e) Paddy and maize

Answer:-

(i) Kharif crops.(e) Paddy and maize.
(ii) Rabi crops.(d) Wheat, gram, pea.
(iii) Chemical fertilisers.(b) Urea and superphosphate.
(iv) Organic manure.(c) Animal excreta, cow dung urine and plant wastes.

3. Give Two Examples of Each.

(a) Kharif crop

(b) Rabi crop

Answer:

Kharif crops include paddy, maize, soybean, groundnut and cotton.

Rabi crops Include wheat, gram, pea mustard, and line seed.

Q 4. Write a paragraph in your own words on each of the following.

(a) Preparation of soil

(b) Sowing

(c) Weeding

(d) Threshing

Answer:

a) Soil Preparation:- The Preparation of the soil is the first step before growing a crop. it involves loosening And tilling of the soil. This allows the root to penetrate deep into the soil and breathe easily. The loose soil allows the root to breathe easily. The loose soil help in the growth of earthworms and microbes present in the soil. which will keep the soil fertile by adding humus to the soil. The loosening of soil is nutrient-rich soil, which is essential for the growth of plants.

b) Sowing:- Sowing is the most important part of crop production. sowing is the process of putting seeds in the soil. for this healthy seeds are selected before sowing. After selecting healthy seeds sowing is done by either traditional methods or by using equipment’s seed drill.

c) Weeding:- The removal of unwanted plants (weeds) from the field is called weeding which is necessary for better growth of the crop. weeds will reduce the yield of the desired crops. Weeds also interfere while harvesting and gets mixed with crops. Some weeds are poisonous to animals and humans. weeds are controlled by removals of weeds by uprooting or cutting them. Tilling is a common method which helps remove weeds before sowing crops. weeds are also controlled by using certain chemicals, called weedicides, like 2,4-D etc

d) Threshing:- The process of separating the chaff from the crop is known as threshing. Threshing is carried by a machine called ‘combine’ which is a harvester as well as a thresher. Threshing is also done by winnowing where the blowing wind is used to separate the chaff from crops.

Q 5. Explain how fertilisers are different from manure.

Answer:

The substances which are added to the soil in the form of nutrients for the healthy growth of plants are called manure and fertilisers.

S. No.FertiliserManure
1.A fertiliser is an inorganic salt.Manure is a natural substance obtained by the decomposition of cattle dung, human waste and plant residues.
2.A fertiliser is prepared in factories.Manure can be prepared in the fields.
3.A fertiliser does not provide any humus to the soil.Manure provides a lot of humus to the soil.
4.Fertilisers are very rich in plant nutrients like nitrogen,
phosphorus and potassium
Manure is relatively less rich in plant nutrients.
Differences between Fertiliser and Manure

Q 6. What is irrigation? Describe two methods of irrigation which conserve water.

Answer:

Irrigation:- Supply of water to the crop at appropriate intervals is called irrigation.

Traditional Methods of Irrigation

  • moat (pully-system)
  • chain pump
  • Dhekli and
  • Rahat (lever system)

Modern Methods of Irrigation

Sprinkler System:- This method is in use in mainly uneven land where sufficient water is not available. The perpendicular pipes, having rotating nozzles on top, are joined to the main pipeline at regular intervals. When water is allowed to flow through the main pipe under pressure with the help of a pump, it escapes from the rotating nozzles. It gets sprinkled on the crop

NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 1 Sprinkler system
Sprinkler system

Drip system:- In this system, the water falls drop by drop directly near the roots. So it is called a drip system. this method is very useful as it conserves the water and also helps in avoiding weeds.

Class 8 Science Chapter 1 notes Drip System
Drip System

Q 7. If wheat is sown in the Kharif season, what would happen? Discuss.

Answer:

Wheat crops may get destroyed if sown in the Kharif season because wheat crops grow in the rainy season and need more water to grow. because of unfavourable temperatures and adaptable conditions, the crops get spoiled. hence it is not a good idea to grow wheat during the Kharif season.

Q 8. Explain how soil gets affected by the continuous plantation of crops in a field.

Answer:

Plants need nutrients for their growth Without optimum nutrients plants will die. Continuous plantation of crops results in depletion of certain nutrients like Nitrogen, Phosphorus, Potassium etc. This results in a decrease in yield due to the loss of nutrients hence there should be a gap between crops in order to get a good yield.

Q 9. What are weeds? How can we control them?

Answer:

Weeds:- Weeds are unwanted plants that grow along with the crops and are called weeds.
Protection from weeds:- The removal of unwanted plants (weeds) is necessary for better growth of the crop.

  • Weeding is necessary since weeds compete with crop plants for water, nutrients, space and light.
  • weeding affect the growth of the crop.
  • weeds are controlled by removals of weeds by uprooting or cutting them.
  • weeds are also controlled by using certain chemicals, called weedicides, like 2,4-D etc

Q 10. Arrange the following boxes in proper order to make a flow chart of sugarcane crop production.

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1-sol-1

Answer:

Q 11. Complete the following word puzzle with the help of the clues given below.

Down

1. Providing water to the crops.

2. Keeping crop grains for a long time under proper conditions.

5. Certain plants of the same kind are grown on a large scale.

Across

3. A machine used for cutting the matured crop.

4. A rabi crop that is also one of the pulses.

6. A process of separating the grain from chaff.

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1-sol-3
word puzzle

Answer:

Class 8 Science Chapter 1 KeyWords Solutions

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 KeyWords Definition

Agricultural Practices:- In order to provide food to our growing population, we need to adopt certain agricultural practices like Preparation of Soil, Sowing, Adding Manure and Fertilisers, Irrigation and Protection from Weeds etc.

 Animal husbandry:- Animals reared at home or on farms, have to be provided with proper food, shelter and care. When this is done on a large scale, it is called animal husbandry.

Crops:- When the same kind of plants are grown and cultivated at one place on a large scale, it is called a crop. For example, a crop of wheat means that all the plants grown in a field are that of wheat.

Fertiliser:- The substances which are added to the soil in the form of nutrients for the healthy growth of plants are called fertilisers. fertiliser is an inorganic salt.

Granaries:- The harvesting grain, is usually stored in huge stores after it properly dries in sunlight such stores are called granaries

Harvesting:- a crop is an important task. The cutting of a crop after it is mature is called harvesting.

Irrigation:- Supply of water to the crop at appropriate intervals is called irrigation.

Kharif crop:- the crops which are grown in the rainy season (that is from June to September) are called Kharif crops. example paddy, maize, soybean, groundnut and cotton.

Manure:- The substances which are added to the soil in the form of nutrients for the healthy growth of plants are called manure. Manure is a natural substance obtained by the decomposition of cattle dung, human waste and plant residues.

Plough:- this is used for tilling the soil, adding fertiliser to the crop, removing weeds, and scraping of soil. The plough is made of wood and attached by pair of bulls.

Ravi crop:- the crop which is grown in winter (that is from October to March) is called the Ravi crop. example wheat, gram, pea mustard, and line seed.

Seeds: A plant’s fertilised ovules, from which a new plant may grow, are called seeds.

Silo: Harvested grains are usually dried before being stored because moisture encourages the growth of microorganisms. They are then stored in metal or earthen containers, and gunny bags. Such stores are also called silos.

Sowing: It is a process to put seeds in the soil.

Storage: It is to keep crop grains safe from moisture, insects and rats for a long time.

Threshing: The process of separation of grains from the chaff in the harvested plant is called threshing.

Weeds: Some undesirable or unwanted plants may grow naturally along with the crop, such plants are called weeds.

Weedicides: Those certain chemicals which are used to control weeds are called weedicides. For example 2, 4-D (2, 4-dichlorophenoxyacetic acid), metolachlor.

Winnowing: A process to bring out the separation of grain and chaff is called winnowing.

Class 8 Science Chapter 1 Extra Question

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 Extra Question

Class 8 Science Chapter 1 MCQ

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 MCQ

We hope you like the NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 Solution – Crop Production and Management Class 8 Solutions. If you like Class 8th Science Ch 1 Solutions then please share this post with your friend and classmate.